Ilija Studen dobitnik prestižnog priznanja Republike Austrije

Datum: 27.10.2017.

Brčko, 26.10.2017 – Na svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u Sarajevu predsjedniku Uprave STUDEN Holdinga g. Iliji Studenu uručeno je prestižno priznanje predsjednika Austrije „Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije“ kao priznanje za poseban doprinos u razvoju privrede Austrije i Bosne i Hercegovine, koje je ovom prilikom uručio ambasador Austrije u BiH njegova ekselencija g. Martin Pamer.

„Izazov investiranja za STUDEN Holding oduvijek je značio ulaganje u razvoj tržišta i privrede zemalja u kojima je naša poslovna grupa prisutna. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča kao sjedišta Holdinga pozitivno utičemo na tržište Bosne i Hercegovine, te smo otvaranjem dvije proizvodne kompanije, fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera, sa 500 zaposlenih uspostavili Agroindustrijski kompleks u Brčkom koji svojim proizvodima snadbijeva pored domaćeg tržišta i zemlje širom svijeta“ rekao je predsjednik Uprave STUDEN Holdinga g. Ilija Studen.

G. Studen dodao je i da je priznanje koje mu je dodijelila Republika Austrija potvrda da kontinuiranim ulaganjem STUDEN Holding snažno utiče na unapređenje cjelokupnog privrednog ambijenta Bosne i Hercegovine, te da su dosadašnja ulaganja pokazatelj za uspješan rad, čime je STUDEN Holding ujedno i najveći austrijski investitor u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje STUDEN Holdinga da u Bosni i Hercegovini utiče na formiranje tržišta sa prepoznatljivim i kvalitetnim bh. proizvodima koji se izvoze i na inostrana tržišta zasigurno će se nastaviti, a zalaganje za non-GMO proizvodnju, te podrška austrijskoj asocijaciji Dunav soja je dio takve tržišne opredijeljenosti.

Kao najviše državno priznanje koje predsjednik Austrije svake godine dodjeljuje političarima, oficirima, naučnicima, umjetnicima, preduzetnicima i poslovnim ljudima za posebna ostvarenja i doprinose, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga g. Ilija Studen jedini je bh. privrednik laureat „Velikog ordena časti za zasluge Republike Austrije“.

Prošle godine nagradu „Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije“ dobilo je više od 100 nosilaca priznanja među kojima je samo 12 osoba koje nisu Austrijanci.