Articles Delegacija Vijeća ministara BiH u posjeti Agro-industrijskom kompleksu BiH

Datum: 05.09.2013.

Brčko, 05. septembar 2013. – Danas su Agro-industrijski kompleks BiH u Brčkom posjetili predsjedavajući Vijeća ministara BiH gosp. Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špirić, ministar sigurnosti gosp. Fahrudin Radončić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gosp. Mirko Šarović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Miro Džakula u okviru službene posjete Vladi Brčko distrikta i gradu Brčko, gdje su razgovarali o specifičnim problemima djelovanja Brčko distrika kao zasebne organizacione jedinice unutar Bosne i Hercegovina, kao i o razvoju privrednog ambijenta Brčko distrikta.

Za vrijeme posjete zvaničnici Vijeća ministara BiH obišli su proizvodne kapacitete fabrika BIMAL i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera i razgovarali su sa članovima Uprave STUDEN & CO Holdinga o temama vezanim za unapređenje privrede Bosne i Hercegovine na državnom nivou. Teme za razgovor bile su stvaranje pretpostavki za ispunjenje realnih potreba domaće proizvodnje koje se ogledaju u podršci privredi BiH u postojećim bilateralnim i multilateralnim sporazumima i otvaranju mogućnosti za nove bilateralne sporazume slobodne trgovine, zaštiti domaće proizvodnje i izgradnji adekvatne konkurentske pozicije te uopšte o jačanju saradnje privrede i državnih institucija u cilju adekvatnijeg sprovođenja propisa i međusobne informiranosti.

„Svaka podrška domaćoj proizvodnji i postizanju prepoznatljivosti domaćih brendova na tržištu znači i direktan povrat tih napora i zadržavanje novca unutar države što će značiti i bolju sliku vanjskotrgovinskog bilansa države“, izjavio je povodom posjete gosp. Ekrem Hanić, potpredsjednik Uprave STUDEN & CO Holdinga i naglasio kako STUDEN & CO Holding proizvodi osnovne prehrambene proizvode po najvišim standardima kvaliteta i osigurava maksimalnu zaštitu svojih potrošača, podjednako i u BiH i u zemljama izvoza.

Gosp. Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN & CO Holdinga smatra kako posjeta zvaničnika Vijeća ministara pokazuje spremnost države da pruža potrebnu podršku u razvoju privrede. „U Bosni i Hercegovini postoji realna osnova za uspostavljanje dobrog privrednog ambijenta za dovođenje novih stranih investitora. Posjeta Agro-inudustrijskom kompleksu BiH sa najviše instance upravljanja državom nama investitorima ukazuje da je država itekako spremna da da podršku privrednom razvoju Bosne i Hercegovine koji je preduslov kvalitetnog života svih građana BiH“, rekao je gosp. Studen.

Agro-industrijski kompleks BiH najveći je kompleks za proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg su i dvije najveće i jedine kompanije za proizvodnju ulja i šećera u BiH, BIMAL d.d. Brčko i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o. Brčko. Agro-industrijski kompleks BiH godišnje proizvede preko 300.000 tona gotovih proizvoda jestivog ulja, šećera i kafe.